Behandeling

Een behandeling longontsteking hangt af van de oorzaak van de ziekte. In veel gevallen zijn andere ziektes of aandoeningen de oorzaak van een longontsteking. Bij een longontsteking behandeling is het daarom belangrijk om ook de achterliggende oorzaak aan te pakken. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Longontsteking behandeling

Alhoewel afhankelijk van de oorzaak van longontsteking is deze ziekte in Nederland gelukkig goed te behandelen. In andere, niet-westerse, landen is dat nog een stuk moeilijker. Hier sterven dan ook jaarlijks vele tienduizenden mensen aan de gevolgen van een longontsteking. In Nederland ligt dat aantal op ongeveer 5000 slachtoffers per jaar. Vaak sterven de slachtoffers door een samenloop van omstandigheden waarbij andere ziektes en aandoeningen de oorzaak zijn. Een longontsteking op zichzelf is goed te behandelen. Wel is de longontsteking behandeling afhankelijk van het type longontsteking. Een bacteriële infectie, een virus of een schimmel moeten dan aangepakt worden. Gelukkig voldoet een antibioticakuur in de meeste gevallen voldoende voor de behandeling van longontsteking. Zorg ervoor dat de antibioticakuur helemaal afgemaakt wordt, ook als de longontsteking symptomen helemaal voorbij zijn. De ziekte kan anders weer in alle hevigheid terugkeren. Als de ziekte veroorzaakt wordt door bepaalde schimmels dan kan een arts ook anti-schimmel middelen voorschrijven.

behandeling longontsteking
Een arts kan een röntgenfoto maken voor een juiste diagnose

De symptomen longontsteking behandelen

Vaak heeft een patiënt met longontsteking, naast kortademigheid en benauwdheid, ook last van koorts, spierpijn, vermoeidheid en andere algehele griepverschijnselen. Pijnstillers als paracetamol kunnen de symptomen verzachten. Ook sommige hoestdranken kunnen helpen tegen het veelvuldig hoesten. Vraag wel altijd om advies van een arts welke middelen u wel of niet kunt gebruiken tijdens een longontsteking behandeling. Tijdens het genezingsproces wordt het patiënten aangeraden om bedrust te houden. In ieder geval totdat de koorts is weggezakt. Teveel activiteiten kan de ziekte verergeren. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn dat een patiënt wordt opgenomen in een ziekenhuis. Hier kan de patiënt extra zuurstof worden toegediend en ook kan vastzittend slijm of vocht beter worden weggezogen. Een ziekenhuisopname zal echter vaak alleen voor risicogroepen als jonge kinderen of ouderen gelden die de ziekte hebben opgelopen in combinatie met andere ziektes of aandoeningen. In de meeste gevallen volstaat voldoende rust in combinatie met een antibioticakuur. Schakel in het geval van spoed altijd zo snel mogelijk een arts in. Bel 1-1-2. De informatie op deze website dient slechts ter informatie over de behandeling longontsteking en dient absoluut niet ter vervanging van medisch advies.


Welkom op onze informatieve website over longontsteking. Aan bod komen het ontstaan, de symptomen en de behandeling bij volwassenen, kinderen, baby’s en ouderen. Deze website is informatief. Bij vermoedens van een longontsteking dient u altijd contact op te nemen met uw arts. Selecteer het onderwerp van uw keuze in het onderstaande menu.