Longontsteking baby

Ouderen en kleine kinderen horen bij de risiciogroepen met betrekking tot longontsteking. Deze groepen hebben meer aandacht nodig dan de niet-risicogroepen. De kans op mogelijke complicaties is bij deze groep ook groter doordat kleine kinderen en ouderen vaak minder weerstand hebben. In dit artikel bespreken we longontsteking bij een baby.

Houdt uw baby goed in de gaten

Als er sprake is van een longontsteking bij een baby gaat het om een infectie in de longen. Vaak is het een longontsteking het gevolg van een verkoudheid of griepje. De weerstand van de baby is een stuk lager waardoor de longblaasjes in de longen eerder kunnen ontsteken. Het slijmvlies raakt geïrriteerd waardoor er meer slijm geproduceerd wordt. Uw baby kan dan al snel benauwd raken. Als ouder dient u uw baby goed in de gaten te houden. Negeer de symptomen niet. In het ergste geval zou uw baby zelfs kunnen overlijden. Houdt uw baby goed in de gaten als het verkouden is of een griepje heeft.  Als de klachten niet snel over gaan neemt de kans op een longontsteking toe.

longontsteking baby
Wees er snel bij met een longontsteking bij uw baby

Longontsteking baby symptomen

Let op de volgende longontsteking baby symptomen:

  • Veelvuldig hoesten
  • Slijm ophoesten
  • Benauwde ademhaling (piepend geluid en neusvleugelademen)
  • Koorts
  • Rillen

Neem direct contact op met een arts als u de bovenstaande symptomen bij uw baby herkend. Een arts zal naar de longen luisteren. In sommige gevallen zal er een foto van de longen gemaakt worden en wordt er bloed afgenomen voor onderzoek. In de meeste gevallen krijgt u een antibioticakuur mee naar huis. Dit zal de longontsteking bij uw baby genezen. In sommige gevallen is het mogelijk dat uw baby in het ziekenhuis behandeld wordt met antibiotica. De longontsteking bij uw baby zal tijdens de antibioticakuur al snel weer genezen.


Welkom op onze informatieve website over longontsteking. Aan bod komen het ontstaan, de symptomen en de behandeling bij volwassenen, kinderen, baby’s en ouderen. Deze website is informatief. Bij vermoedens van een longontsteking dient u altijd contact op te nemen met uw arts. Selecteer het onderwerp van uw keuze in het onderstaande menu.