Longontsteking kind

Bij een longontsteking bij een kind is het zaak om onderscheid te maken tussen kleine kinderen en grote kinderen. Peuters en kleuters vallen nog onder een risicogroep, terwijl oudere kinderen onder de niet risico-groep vallen. De oudere kinderen kunnen vaak zelf vertellen waar ze precies last van hebben. Bij kleinere kinderen is het de taak van de ouders om de symptomen van longontsteking bij hun kind goed in de gaten te houden. In dit artikel richten wij ons op de peuters en kleuters. Voor symptomen bij baby’s leest u het artikel longontsteking baby. Voor oudere kinderen kunt u het artikel symptomen longontsteking bekijken.

Waar moet u op letten bij een longontsteking bij een kind?

Net als bij iedereen begint een ontsteking van de longen meestal met een gewone verkoudheid. De weerstand is op dat moment laag, wat een ideale omstandigheid is voor bacteriën om toe te slaan. De longblaasjes raken ontstoken en dat uit zich vooral in het veelvuldig hoesten bij uw kind. Hierbij kan veel slijm naar boven komen. Het kind raakt benauwd wat zich kan uiten in neusvleugelademen. De neusvleugels bewegen daarbij snel op en neer. Daarnaast zal het kind waarschijnlijk koorts krijgen. Als gevolg van de koorts zal het kind gaan rillen. Daarnaast zal het kind bij een longontsteking erg moe zijn. Algemene verkoudheid of griepverschijnselen kunnen ook meespelen.

Longontsteking bij een kind symptomen

We zetten de longontsteking kind symptomen nog even op een rijtje:

  • Hoesten in combinatie met slijm
  • Benauwdheid (te zien aan het neusvleugelademen)
  • Koorts
  • Rillen
  • Algemene verkoudheid of griepverschijnselen
  • Vermoeidheid
  • Ademhalen kan pijn doen

Een behandeling is altijd nodig. Als u de bovenstaande symptomen bij uw kind ziet dient u direct een dokter in te schakelen. Een longontsteking waar niks aan gedaan wordt kan ernstige complicaties met zich mee brengen. Schakel bij twijfel daarom ook altijd een arts in voor uw kind. Na onderzoek zal u een antibiotica kuur meekrijgen naar huis voor uw kind. Hiermee zullen de symptomen al snel minder worden. Voor de koorts en griepverschijnselen kan een paracetamol helpen. Bij erge gevallen van longontsteking kan uw kind opgenomen worden in het ziekenhuis. Hier krijgt het antibiotica via een infuus toegediend en kan een arts meteen ingrijpen in het geval van complicaties of een verergering van de symptomen.


Welkom op onze informatieve website over longontsteking. Aan bod komen het ontstaan, de symptomen en de behandeling bij volwassenen, kinderen, baby’s en ouderen. Deze website is informatief. Bij vermoedens van een longontsteking dient u altijd contact op te nemen met uw arts. Selecteer het onderwerp van uw keuze in het onderstaande menu.