Longontsteking ouderen

Mensen boven de 75 jaar vallen ook onder de risicogroep met betrekking tot longontsteking. Dit komt niet alleen omdat ouderen vaak een minder goede weerstand hebben, maar ook omdat oudere mensen vaak al een (chronische)ziekte onder de leden hebben. Een slechtere conditie speelt ook een rol. Bij een longontsteking bij ouderen kunnen er eerder complicaties uitbreken. Alhoewel een longontsteking vaak goed te behandelen is sterven er toch nog jaarlijks ongeveer 5000 mensen aan de gevolgen van een ontsteking van de longen. Het grootste aantal van deze mensen zijn ouderen. Een groot probleem is onderschatting, zowel door patiënten als door artsen. Men loopt te lang door met een verkoudheid wat kan resulteren in een longontsteking. Vaak gebeurd dit ongemerkt en denkt men nog steeds met een verkoudheid te maken te hebben. De longontsteking bij ouderen kan echter al gauw voor complicaties zorgen met een fatale afloop.

Waar op letten bij longontsteking bij ouderen?

Het begint met een verkoudheid of griepje wat niet over gaat. Men moet hoesten waar op den duur slijm bij vrij kan komen. Dit komt omdat de ontsteking de longblaasjes heeft aangetast. Door het slijm kan men vrij snel benauwd raken. Er hoeft echter geen slijm vrij te komen. Vaak zien we ouderen dat er wel sprake is van een longontsteking, maar dat er weinig tot geen slijm is vrijgekomen. Het kan,  maar het hoeft niet. Koorts, vermoeidheid en griepverschijnselen spelen ook een rol, net als koorts. Ouderen met een longontsteking kunnen soms een verwarde indruk maken.

longontsteking ouderen
Ouderen zullen eerder opgenomen worden ter observatie

Longontsteking bij ouderen symptomen

Hieronder volgen de longontsteking ouderen symptomen. Heeft u of iemand in uw omgeving de volgende symptomen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een arts. Schakel bij twijfel altijd een arts in om mogelijke complicaties voor te blijven.

  • Hoesten (eventueel in combinatie met slijm)
  • (Ernstige) Benauwdheid
  • Koorts
  • Griepverschijnselen
  • Pijn op de borst tijdens het ademhalen
  • Vermoeidheid
  • Mogelijke verwardheid
  • Verminderde eetlust

Vaak zal de patiënt een antibioticakuur mee naar huis krijgen. Bij de risicogroep ouderen met longontsteking kan het echter goed mogelijk zijn dat u enkele dagen ter observatie in het ziekenhuis moet blijven. Vooral bij een ernstige longontsteking komt dit voor. De artsen kunnen dan op elk moment actie ondernemen als de longontsteking verergerd of bij mogelijke complicaties. Longontsteking bij ouderen dient nooit onderschat te worden!


// ]]>

Welkom op onze informatieve website over longontsteking. Aan bod komen het ontstaan, de symptomen en de behandeling bij volwassenen, kinderen, baby’s en ouderen. Deze website is informatief. Bij vermoedens van een longontsteking dient u altijd contact op te nemen met uw arts. Selecteer het onderwerp van uw keuze in het onderstaande menu.